Ευκαιρίες καριέρας Δείτε περισσότερα
Νέα: Επιστροφή από διακοπές: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε;
- Home
- Νέα: Επιστροφή από διακοπές: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε;
Επιστροφή από διακοπές: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε;
Επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές διακοπές; Μήπως ήρθε η ώρα να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας;
Η περίοδος μετά τις διακοπές είναι ιδανική για το ετήσιο check up μας, καθώς το καλοκαίρι -πέρα από την ξεκούραση και την ανεμελιά - συνδέεται και με διατροφικές υπερβολές, αλκοόλ και άλλες βλαβερές συνήθειες. Μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση του οργανισμού μας και να λάβουμε τα μέτρα μας με το προληπτικό check-up, που είναι το 'κλειδί' για την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών.
Γενική εξέταση αίματος και ούρων
Οι εξετάσεις αίματος βοηθούν στον εντοπισμό ορισμένων ασθενειών, στον έλεγχο της λειτουργίας των οργάνων, αλλά και στο κατά πόσο καλά λειτουργούν οι εκάστοτε θεραπείες. Η πλήρης εξέταση αίματος είναι η πιο κοινή εξέταση ενός συνήθους προληπτικού ελέγχου. Αυτή η εξέταση μετρά πολλά διαφορετικά στοιχεία του αίματός μας, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.
Η ανάλυση ούρων είναι μία απλή εξέταση που εξετάζει ένα μικρό δείγμα των ούρων. Μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση προβλημάτων που χρειάζονται θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων ή προβλημάτων στα νεφρά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εύρεση σοβαρών ασθενειών στα αρχικά στάδια, όπως νεφρική ή ηπατική νόσο και διαβήτη.
Καρδιολογική εξέταση
Μία ενδελεχής αξιολόγηση της καρδιάς από εξειδικευμένο ιατρό παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος του ασθενούς, ενώ είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη διαφοροποίηση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και παθήσεων άλλης προέλευσης. Παράλληλα, μπορεί να παρέχει γρήγορα σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία διάγνωση πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.
Οφθαλμολογική εξέταση
Η οφθαλμολογική εξέταση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των ματιών μας. Μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση είναι μία απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί από 45 έως 90 λεπτά.
Πέραν της εξέτασης, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας ρωτήσει για την όρασή σας και τη γενική σας υγεία, για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για το αν παίρνετε φάρμακα και αν φοράτε διορθωτικούς φακούς.
Οδοντιατρική εξέταση
Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο χωρίζεται συνήθως σε δύο μέρη - στον έλεγχο και τον καθαρισμό. Ο οδοντιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός γιατί βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, όπως επίσης και ο καθαρισμός. Κατά τη διάρκεια μίας οδοντιατρικής εξέτασης ο οδοντίατρος θα ελέγξει για τερηδόνα, πέτρα και νόσο των ούλων, θα αξιολογήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας και θα ελέγξει το πρόσωπο, το λαιμό και το στόμα για ανωμαλίες. Μία οδοντιατρική εξέταση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ακτινογραφίες ή άλλες διαγνωστικές διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο οδοντίατρος πιθανότατα θα συζητήσει τη διατροφή σας και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής και μπορεί να επιδείξει τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος. Άλλα θέματα προς συζήτηση μπορεί να περιλαμβάνουν παράγοντες τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική υγεία και πιθανές καλλυντικές βελτιώσεις στα δόντια σας.
Δερματολογική εξέταση
Η δερματολογική εξέταση περιλαμβάνει ενδελεχή έλεγχο για εξανθήματα ή δερματικές βλάβες που επηρεάζουν τα χέρια, το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τον κορμό, την κοιλιά, τη λεκάνη, τα χέρια και τα πόδια. Η μορφολογία αυτών των βλαβών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας τους.
Η εν λόγω εξέταση είναι χρήσιμη για όλους, ωστόσο είναι απαραίτητη σε όσους έχουν σπίλους ή άλλα δερματικά προβλήματα, ειδικά μετά την περίοδο του καλοκαιριού.
Γυναικολογική εξέταση
Οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη γυναικολογική εξέταση κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία διαδικασία που στοχεύει στην αξιολόγηση της υγείας του αναπαραγωγικού συστήματος μίας γυναίκας. Στη γενική εξέταση συνήθως χρησιμοποιείται ένα κάτοπτρο για την προβολή του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, ενώ περιλαμβάνεται το τεστ Παπανικολάου, ο κολπικός υπέρηχος και η μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
Πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω εξετάσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει σχετικά με την κατανάλωση τροφών, ποτών και φαρμάκων.
Οι προληπτικές εξετάσεις είναι το 'κλειδί' για την έγκαιρη διάγνωση πολλών ασθενειών. Η υγεία σας είναι στο χέρι σας, μην το ξεχνάτε!